Fem olika tak och hur de vårdas

Beroende på vilket sorts tak ni har på huset ska ni vårda det på olika sätt. Många vårdar och rengör inte sitt tak alls men med små medel kan man uppnå en hel del. Vi går igenom följande tak:

  • Papptak
  • Plåttak
  • Tegelpannor
  • Glastak
  • Sedum

Papptak

Det är inte så vanligt att en villa har ett tak av papp utan det brukar främst vara förråd, garage och liknande. Skulle ni ha det bör ni prata med er lokala takläggare om ni kan få bra tips. Ofta räcker det att spola av taket nån gång då och då för att få bort den värsta smutsen. Alger, mossa och liknande bildas inte om ni tar hand om taket.

Plåttak

Det finns plåtfirmor och takläggare som enbart arbetar med plåt. En speciell nisch där man ofta formar taken innan de levereras och monteras på byggnaden. Om ni får repor i taket kan ni behandla del med färg, hål behöver lagas och i vissa fall bör man rostskyddsbehandla äldre plåttak. Kolla med er närmsta takläggare om vad som är lämpligt.

Tegelpannor

De här taken kan hålla riktigt länge om du sköter om dem. Framför allt är det underlaget som inte får bli fuktigt och mögla. Byt ut pannor som spricker vilket lätt händer när det blir kallt ute och isen biter tag. I vissa fall kan du eller en takläggare behandla pannorna och rengöra dem.

Rengöra tegelpannor

En och annan villaägare köper egna rengöringsmedel och vårdar sitt eget tegeltak. De allra flesta kommer dock anlita ett företag som är specialister. En gång var tionde år kan de rengöra och behandla hela taket. På det sättet kan ett klassiskt tegeltak leva i uppåt hundra år.

Tak av glas

Precis som en glasruta behöver du inte vårda glastaket i någon visare bemärkelse. Det behöver putsas ibland så att det håller sig rent och fräscht. Kom ihåg att hålla koll på taket så det inte får stenskott. Ett stenskott kan bli en spricka och läckage vilket bör undvikas.

Laga stenskott

Stenskotten kan i vissa fall lagas men många gånger krävs det att rutan byts ut helt och hållet. En lagning blir sällan särskilt snygg så av den anledningen vill du oftast byta hela rutan med takläggare stockholm ändå. För glastak är det i första hand en glasmästare och inte en takläggare som ska anlitas.

Sedum

De gröna taken har blivit allt mer populära på senare år. Den lantliga stilen kan kombineras med ett öppet och stilrent hem med stora panoramafönster. Sedumtak vårdas genom att man gödslar taket nån gång om året i början. Givetvis kan man skicka upp en takläggare för att gödsla taket men i regel gör de inte den här sortens jobb.

Specialister på sedum

Eftersom många takläggare har fullt upp med att byta tak under vårsäsongen kommer de troligen tacka nej till att vårda ett grönt tak. Det finns företag som är nischade mot att vårda och sköta sedum- och grästak. De reser över hela landet och gödslar och rensar taken så de håller sig i gott skick.