Rätt belysning är viktigt för att skapa rätt känsla inomhus och något som många lägger både tid och pengar på att få till. Men hur ser det egentligen ut utanför ditt hus? När hösten och det tillhörande mörkret smyger sig på är det trevligt att komma hem till en upplyst gård och det blir dessutom mer inbjudande för både dig själv och dina gäster.

Lys upp grusgången med solcellslampor

Har en gång mellan parkeringen och ytterdörren finns ett enkelt sätt att lysa upp den. Solcellslampor kan du med enkelhet placera ut på egen hand eftersom dom drivs av just solceller. Inga kablar eller installationer behöver och så ledes ingen elektriker.

Dom flesta varianter har en liten solcellspanel på toppen och att skaft med spets, just för att det ska vara enkelt att trycka ner dom i marken. Dom ger förvisso inte från sig något starkt sken men tillräckligt för att skapa en trevlig helhet.

Har du ingen grusgång kan du placera den här typen av lampor i en rabatt ett på något annat lämpligt ställe som du vill lysa upp på ett snabbt, enkelt och dessutom ganska billigt sätt.

Installera fasadbelysning

Kan en elektriker förändra din fasad? Svaret är ja! Fasadbelysning har blivit populärt och syns både på nybyggda och äldre hus. Det finns många varianter och modeller att välja bland och det ger ett lyft för hela huset – och inte minst skapar det en inbjudande känsla.

För att installera fasadbelysning kan det vara klokt att anlita en elektriker så att arbetet blir genomfört på ett säkert och korrekt sätt. Du kan själva köpa dom lampor du gillar i en butik för att sedan låta en elektriker utföra installationer, alternativt kan du kolla med din elektriker om denne säljer den här typen av belysning.

Takläggare lägger belysning under träd

Ett tredje sätt att lysa upp utomhusmiljön kring ditt hus är att sätta belysning under ett träd. För detta är det bästa sättet att använda spottar för utomhusbruk för takläggare. Även dessa har, likt solcellslamporna, ett skaft med spets som enkelt trycks ned i marken. När lamporna tänds i mörkret ger det upplysta trädet en häftig effekt, oavsett årstid.

Behöver du dra el fram till trädet kan det även här vara smart att ta hjälp från en elektriker, då det givetvis är viktigt att det görs på rätt sätt.

Strålkastare med sensor

Inomhus är det viktigt med mysbelysning lika väl som en bra arbetsbelysning och detsamma borde gälla utomhus. Kanske går du ut ibland för att hämta ved, skotta snö eller något annat som kräver extra bra ljus. Kanske tycker du bara att det är otäckt att parkera bilen på en bläcksvart parkering när du kommer hem från jobbet en sen vinterkväll.

Lösningen på det problemet är att sätta upp en strålkastare med rörelsesensor. Den kommer tändas när du behöver den och släckas när du inte behöver den. En annan fördel med att ha en sådan lampa installerad är att den kan skrämma bort objudna gäster när dom plötsligt hamnar i strålkastarljuset.